Lymefonds webinar bij de start van de Week van de Teek


Het Lymefonds. Voor een toekomst waarin je niet meer het risico loopt dat je leven van de ene op de andere dag door een teek wordt geruïneerd.

Je bent van harte welkom bij het gratis toegankelijke webinar van het Lymefonds bij de start van de Week van de Teek. We hebben een gevarieerd en inspirerend programma samengesteld dat je niet wilt missen.

Huisarts Jolien Plantinga ontkende chronische lyme, maar kan er nu niet meer omheen

Fred Verdult gaat in gesprek met Jolien Plantinga. Zij was huisarts: “Dat gezeur over Lyme ook altijd, denk ik, werkelijk iedereen kan zich wel herkennen in de lijst van mogelijke klachten. En chronische Lyme is nooit aangetoond.” Nu kan Jolien geen huisarts meer zijn, omdat ze chronische lyme heeft. In haar boek heeft Jolien goudeerlijk haar kijk toen én nu opgeschreven. Hoe is die rollercoaster voor haar verlopen? Hoe kijken oud-collega’s nu tegen haar aan? Heeft Jolien een idee wat te doen zodat meer huisartsen goede lymezorg gaan bieden?

Lymefonds Award voor twee huisartsen die cruciale rol spelen 

Op de foto zie je de Lymefonds Award in wording, ontworpen door kunstenaar Jolanta Izabela Pawlak. Deze krijgt uiteindelijk de kleuren van het Lymefonds logo. 

In de Nederlandse Lyme Monitor geven lymepatiënten gemiddeld het rapportcijfer 2,3 voor de gezondheidszorg voor de ziekte van Lyme. Toch horen we gelukkig ook positieve ervaringen van lymepatiënten over hun huisarts. De rol van de huisarts is cruciaal net na een tekenbeet. En de huisarts kan een heel belangrijke rol spelen bij het begeleiden van patiënten met langdurige lyme. Tientallen mensen met lyme hebben hun huisarts genomineerd en de jury had de uitdagende taak om de winnaars te selecteren: welke huisarts wint de Lymefonds Award voor goede lymezorg kort na een tekenbeet? En welke huisarts heeft goede zorg verleend bij langdurige lyme? De prijs wordt uitgereikt door de juryleden:

- Joop Klein Haneveld, huisarts
- Annemiek Voor in 't Holt, lymepatiënt en hoofdredacteur Lyme Magazine van de Lymevereniging
- Adinda Zevering, lymepatiënt en bestuurslid Lymefonds

Nieuw bij de Lymevereniging

We spreken met waarnemend voorzitter Dik den Hollander van de over de ledenbijeenkomst die de vereniging op zaterdag 21 mei organiseert: voor het eerst in twee jaar komt de lyme community weer fysiek bij elkaar! Bestuurslid Lidewij Boeken vertelt over het nieuwe online platform voor leden van de Lymevereniging.

Perry Dossett zingt

Perry Dossett is masseur én zanger. Hij zingt ‘What a Wonderful World’. Dat de natuur gevaar op kan leveren weten we in de lyme community wel. Dit nummer herinnert ons eraan dat er in de natuur ook genoeg te genieten valt:

I see trees of green, red roses too
I see them bloom for me and you
And I think to myself what a wonderful world


Perry Dossett zingt ook een nummer voor zijn partner Fred Verdult. Een nummer uit verlangen naar de man die Fred was voor hij de ziekte van Lyme kreeg.

Telkens weer slaat wat er vroeger was
Weer als een vlam omhoog uit de oude as
Telkens weer alsof het nooit geneest
Blijft er die pijn bestaan om wat is geweest

Hoe gaat het Lymefonds verschil maken?

Fred Verdult worstelt al tien jaar met de ziekte van Lyme. Hij was drie jaar voorzitter van de Lymevereniging en is nu oprichter en directeur van het Lymefonds. Hij vertelt hoe het Lymefonds werkt aan een toekomst waarin je niet meer het risico loopt dat je leven van de ene op de andere dag door een teek wordt geruïneerd. En wat is nou eigenlijk het verschil tussen de Lymevereniging en het Lymefonds? Tenslotte licht hij een tipje van de sluier op over de voorlichtingscampagne die het Lymefonds dit jaar gaat houden: mensen alert maken op tekenbeten en de bewustwording van langdurige lyme bevorderen gaan hand in hand!

Lopen voor Lyme

Editie 2022 van Lopen voor Lyme vond plaats op zaterdag 9 april. De meest actieve teams vertellen hun ervaring en wat voor verschil het opgehaalde bedrag in hun leven maakt. En: doneren kan nog de hele Week van de Teek!

Ik meld me aan voor dit gratis toegankelijke webinar
Meld je aan voor de nieuwsbrief van het Lymefonds en zo blijf je elke maand op de hoogte.
Bedankt! Je bent succesvol aangemeld.
Helaas, er ging iets mis bij het aanmelden.
Volg ons op Facebook, dan ben je als eerste op de hoogte: