Wat kun je doen voor je de deur uitgaat?

Je kunt er zelf veel aan doen om de kans op een tekenbeet zo klein mogelijk te maken. De één heeft van dichtbij meegemaakt hoeveel narigheid een tekenbeet kan veroorzaken en zet alles op alles om een tekenbeet te voorkomen. De ander maakt zich er niet zo druk om en neemt alleen de belangrijkste voorzorgsmaatregelen.

Neem een tekenverwijderaar mee
Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. De meest gebruikte tekenverwijderaars zijn een tekentang, een puntig pincet en een tekenkaart.

  • Een tekentang is niet geschikt om een klein teekje goed te verwijderen.
  • Met een puntig pincet kun je een teek ook op heel lastige plekken verwijderen. Maar zo’n pincet moet je maar net bij je hebben.
  • Het voordeel van een tekenkaart is dat je deze makkelijk altijd kunt meenemen in je portemonnee of pasjeshouder.
Afbeelding met schermopname, wegbebakening, teken, Rechthoek

Automatisch gegenereerde beschrijving

Anti-tekenmiddelen
De meeste anti-tekenmiddelen zijn in de vorm van een spray. Er zijn ook crèmes en rollers. Anti-tekenmiddelen mogen alleen in Nederland worden verkocht als ze veilig zijn en goed werken. Een anti-tekenmiddel biedt een paar uur bescherming op de plekken waar het is aangebracht. Goed om in gedachten te houden: teken kunnen er omheen lopen en regen en zweet kunnen de werking verminderen. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Het populairst zijn middelen op basis van DEET. Die middelen zijn ongeschikt voor kinderen, afhankelijk van de leeftijd en het percentage DEET.
 
Vermijd je bepaalde activiteiten of gebieden?
 
“Mijn dochter is niet naar een jeugdkamp gegaan. Op dat kampeerterrein waren de maanden ervoor heel veel teken.” 
 
“Ik ging altijd op fietsvakantie met m’n kleine kampeertentje. Dat betekent voor de tent op de grond koken. Ik weet van mezelf dat ik niet zorgvuldig een tekencheck ga doen, dus voortaan ga ik naar hotelletjes.”
 
“Ik zie in de lente en zomer bijna elke week wel een teek op m’n huid. Je hebt ook mensen die muggen aantrekken, dat heb ik met teken. Ik schrik er niet meer van, ik weet gewoon wat ik moet doen.”

 
Wat voor kleding doe je aan?
Als je meer wilt doen om de kans op een tekenbeet te verkleinen, kun je er met je kleding rekening mee houden als je het groen in gaat:
  • Draag lichte kleding, daar zie je een teek veel beter op.
  • Draag een lange broek.
  • Draag dichte schoenen en sokken, dus geen slippers of sandalen
  • Stop je broek in je sokken.
 
Je kunt ook kiezen voor teekwerende kleding. Deze is bij het maken behandeld met de stof permethrin. Als je je lichaam helemaal bedekt met deze kleding, ben je heel goed beschermd tegen teken.
 
TBE-vaccinatie
Er is geen vaccin om de ziekte van Lyme te voorkomen. Er is wel een vaccin voor een andere ziekteverwekker die je via een teek kunt oplopen: het TBE-virus. Het komt zelden voor, maar aan dat virus kun je zelfs overlijden. Via www.lcr.nl/landen kun je kijken of zo’n vaccinatie wordt geadviseerd voor het land dat jij gaat bezoeken.
 
Teekwerende middelen voor je kat en hond
Je kunt met je dierenarts bespreken welke teekwerend middel wordt aangeraden voor je kat en je hond.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van het Lymefonds en zo blijf je elke maand op de hoogte.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen