Waarom kun je maar beter alert zijn op teken?

Het wordt door de jaren heen steeds warmer:
  • Daardoor komen er steeds meer teken.
  • Daardoor zijn teken een steeds groter deel van het jaar actief. In de lente en zomer zijn ze het meest actief, maar ook in de herfst en winter worden mensen door teken gebeten.
  • Daardoor zitten teken niet alleen in natuurgebieden, maar ook in stadsparken, plantsoenen, tuinen en ga zo maar door. En bijvoorbeeld niet alleen in hoog gras, maar ook in kort gras.

Bijna de helft van de teken draagt één of meer ziekteverwekkers bij zich. Ongeveer één op de vijf teken draagt de borrelia-bacterie bij zich. Dat is de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Eén van de andere ziekteverwekkers is het TBE-virus, daar overlijdt soms iemand aan.
 
Vroeger als kind kon je zonder problemen ravotten in het bos. Door deze veranderingen geeft dat ravotten in het bos nu kans op een tekenbeet. Als je pech hebt kun je daar ernstig en lang ziek van worden.
 
Als je de ziekte van Lyme oploopt en je huisarts schrijft kort na de tekenbeet antibiotica voor, dan kom je er meestal helemaal vanaf. Maar als je pech hebt of als je er laat bij bent, werkt de behandeling niet of niet helemaal. Of je knapt op en krijgt na een tijd weer gezondheidsklachten.
 
Van elke 20 mensen met de ziekte van Lyme houdt gemiddeld 1 langdurige klachten. De lymebacterie heeft er in Nederland bij tienduizenden mensen voor gezorgd dat ze een ernstige ziekte hebben ontwikkeld: chronische lyme. Over die ziekte is nog veel onbekend. Omdat de dokter meestal weinig kan betekenen, moet je met chronische lyme vaak zelf uitzoeken hoe je je gezondheid kan verbeteren, als dat al lukt. Je moet meestal ook de zorg en behandelingen zelf betalen.
 
Je kunt maar beter gezondheidsproblemen voorkomen. Daarom is het een aanrader om de kans op een tekenbeet zo klein mogelijk te houden. Daar kun je zelf veel aan doen!
 
Onze twee top-tips:
  • Neem altijd een tekenverwijderaar mee.
  • Doe een tekencheck als je in het groen bent geweest.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van het Lymefonds en zo blijf je elke maand op de hoogte.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen