Menu

19 augustus 2023

Nederland loopt achter

Nederland loopt volgens dokter Von Rosenstiel achterloopt bij de wereldwijde ontwikkeling van integrale geneeskunde. Veel mensen met chronische lyme volgen, geregeld naast of na antibiotica, zogenoemde alternatieve of complementaire behandelingen. Deze traditionele geneeswijzen zouden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beter onderzocht moeten worden. Daarom organiseerde de WHO voor het eerst een internationale top over traditionele geneeswijzen.

Op NPO Radio 1 was hierover in het programma ‘Dit is de Dag’ een mooi gesprek met onder andere Ines von Rosenstiel, kinderarts en arts integrale geneeskunde. Zij behandelt in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem onder andere mensen met kanker die door hormoonbehandelingen opvliegers hebben gekregen. Dokter Von Rosenstiel behandelt hen met acupunctuur en hierdoor verminderen deze opvliegers.

Dokter Von Rosenstiel: “Integrale geneeskunde is kortweg het beste van twee werelden. Het gaat om reguliere geneeskunde, die aangevuld wordt, dus niet in plaats van, met op bewijs gestoelde behandelingen: uit ayurveda, uit traditionele Chinese geneeskunde, uit kruidengeneeskunde, uit natuurgeneeskunde. Integrale geneeskunde is geen alternatieve geneeskunde omdat we juist zoeken naar onderbouwingen, naar bewijs van de werkzaamheid en veiligheid.”

“In de moderne geneeskunde hebben we een achterstand. We zijn heel smal opgeleid. Ayurveda is een levensfilosofie die zich richt op gezonde voeding, beweging, ontspanning en slaap. Dat zijn precies de elementen van leefstijlgeneeskunde die de laatste jaren in westerse landen in opkomst is.”

“De oude polarisatie tussen regulier en alternatief verdwijnt. Goede geneeskunde is geneeskunde die goed onderbouwd is. We moeten eens stoppen met denken uit welk vakje het komt. Waar het ook vandaan komt, we moeten onderzoeken: is het werkzaam? Is het veilig? Is het kosteneffectief? Dan praten we over goede integrale geneeskunde.”

“Nederland loopt achter bij de wereldwijde ontwikkeling van integrale geneeskunde. Dit is al dertig jaar gaande aan universiteiten in Amerika, Canada, Australië. Grote Amerikaanse universitaire ziekenhuizen als Yale, Harvard en Duke hebben eigen onderzoekslijnen over bijvoorbeeld acupunctuur en kruidengeneeskunde. In Zwitserland zijn bijvoorbeeld acupunctuur en natuurgeneeskunde opgenomen in het gezondheidssysteem, waardoor het toegankelijk is voor iedereen. In Nederland moet iedereen het zelf betalen. Als behandelingen goed onderbouwd worden, zou het ook hier door de zorgverzekering vergoed moeten worden, waardoor het niet alleen voor de happy few bereikbaar is.”

Beluister het interview met dokter Von Rosenstiel