In de gaten houden

Ring of vlek
Je ziet vaak een paar dagen een klein rood vlekje van de beet. Dat kan geen kwaad. Maar ontstaat er een ring of vlek die steeds groter wordt, dan is dat een symptoom van de ziekte van Lyme. Die ring of vlek ontstaat meestal binnen drie weken, maar deze kan tot drie maanden na de tekenbeet beginnen. Die ring of vlek ziet er bij iedereen anders uit. Bijvoorbeeld bij een lichte huid is het nogal eens een rode vlek en bij een donkere huid vaak een blauwe vlek. Bij zo’n huidverkleuring is het beslist zaak om naar de huisarts te gaan.
 
De helft van de mensen die de ziekte van Lyme oploopt ziet zo’n ring of vlek rond de tekenbeet. De andere helft krijgt zo’n ring of vlek niet of ziet deze niet. Geregeld heeft iemand niks van de tekenbeet gemerkt en is deze ring of vlek de reden om aan de ziekte van Lyme te denken. 

Afbeelding met schermopname, wegbebakening, teken, Rechthoek

Automatisch gegenereerde beschrijving

Andere klachten
In de weken na de tekenbeet kun je last krijgen van: 
  • koorts
  • spierpijn
  • pijn in je gewrichten
  • zenuwpijn
  • hartklachten
 
Ook dan: ga naar je huisarts!
 
Antibioticakuur
Als de huisarts inschat dat je vermoedelijk de ziekte van Lyme hebt, zal deze een antibioticakuur voorschrijven. Hoe sneller je na het oplopen van de ziekte van Lyme begint met zo’n antibioticakuur, hoe groter de kans dat je geneest. Zo kort na een tekenbeet is een lymetest zinloos.
 
Artsen zijn terughoudend met het voorschrijven van antibiotica, ook om te voorkomen dat antibiotica in de toekomst niet meer werken. Zeker als je geen teek en geen ring of vlek op je huid hebt gezien, zijn de aanwijzingen dat je de ziekte van Lyme kunt hebben vaak niet heel duidelijk. Maar als je lyme niet tijdig behandelt, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Daarom dringen veel mensen bij de huisarts aan op antibiotica bij een duidelijk vermoeden van de ziekte van Lyme.
 
Hoelang duurt de antibioticakuur?
De huisarts kan direct na de beet een eenmalige dosis antibiotica voorschrijven als de teek minstens 24 uur vastzat en je binnen 72 uur na de beet die antibiotica kunt nemen. Dit kan wellicht de ziekte van Lyme voorkomen, maar er is ook een kans dat je later toch klachten krijgt en dat dan moeilijk vast te stellen is of het lyme is of niet. 
 
Als iets later blijkt dat je (waarschijnlijk) de ziekte van Lyme hebt zal de huisarts volgens de Nederlandse behandelingsrichtlijn aan kinderen en volwassenen meestal vijf tot veertien dagen antibiotica voorschrijven.
 
ILADS, de internationale medische vereniging gespecialiseerd in de ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten, adviseert kort na een tekenbeet een antibioticabehandeling van vier tot zes weken. Er zijn mensen in Nederland, vooral die de soms ernstige gevolgen van lyme van nabij hebben meegemaakt, die bij hun huisarts aandringen op zo’n langere behandeling.
 
Als er minstens zes weken zit tussen het vermoedelijk oplopen van de ziekte van Lyme en je bezoek aan de huisarts, kan een lymetest wel raadzaam zijn. Goed om te weten: niet elke huisarts weet dat de lymetest het nogal eens mis heeft. Bijvoorbeeld: je wordt getest en je hebt neurologische klachten. De test zit er in maar liefst vier op de tien keer naast. De test zegt dan bijvoorbeeld dat je geen lyme hebt, maar je hebt het wel. Of de test zegt juist dat je lyme hebt, maar je hebt het niet. Het RIVM benadrukt dan ook dat de lymetest alleen niet doorslaggevend mag zijn om vast te stellen of je wel of geen lyme hebt. Er moet in de eerste plaats gekeken worden naar je gezondheidsklachten, je ziektegeschiedenis en bijvoorbeeld of je veel in de natuur bent geweest.
 
Je huisarts kan overleggen met de in lyme gespecialiseerde artsen in Amsterdam UMC of Radboudumc of je daarnaar doorverwijzen. Kun je daar niet terecht, bijvoorbeeld omdat je geen positieve lymetest hebt of omdat men het te druk heeft, dan zijn er in Nederland enkele artsen in privéklinieken die in lyme en andere tekenbeetziekten zijn gespecialiseerd. Deze zorg wordt niet altijd volledig door zorgverzekeringen vergoed.
 
Je kunt contact opnemen met het Lymefonds om te bespreken welke arts voor jou een mogelijkheid zou kunnen zijn: info@lymefonds.nl of 020 2200 813.
 
Daarnaast zijn er veel mensen met chronische lyme die aanvullende of alternatieve behandelingen doen. Het is goed om te beseffen dat deze behandelaars vrijwel nooit een geneeskunde opleiding tot arts hebben gevolgd. We horen positieve én negatieve ervaringen over deze behandelingen. En we horen dat mensen soms sterk de indruk hebben dat bepaalde behandelaars meer belangstelling hebben voor hun bankrekening, dan voor hun gezondheid.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van het Lymefonds en zo blijf je elke maand op de hoogte.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen